Din fericire, există suficient de multe surse de energie care ne pot asigura doza de confort de care avem nevoie. Unele sunt finite, altele sunt infinite, unele sunt poluante, altele sunt mai puțin poluante.

Dintre toate, cele mai accesibile și, implicit, cele mai folosite, sunt gazele naturale și curentul electric. Acestea sunt prezente în mai toate casele, sunt ușor de folosit și pot contribui la o doză mare de confort.

Care este cea mai bună variantă pentru tine?

Dacă te gândești la o sursă de energie care să îți ofere o flexibilitate maximă, cu siguranță curentul electric este cel mai potrivit. Acesta este folosit pentru alimentarea electrocasnicelor, poate alimenta automobile, oferă iluminare și poate fi o sursă foarte bună de căldură.

Odată cu liberalizarea pieței există mai mulți furnizori, dar și distribuitori de energie electrică, care îți permit să te bucuri de prețuri și servicii mai bune. De asemenea, există o mulțime de alte surse de energie electrică, cum ar fi panourile solare.

Cu toate astea, gazul natural este cea mai eficientă sursă de încălzire. Acesta asigură o încălzire rapidă și economică, dar nu este la fel de accesibil în toate zonele.

În principiu, ar trebui să ai în vedere ambele surse de energie și să o alegi pe cea mai bună în funcție de necesitatea momentului. Conform specialiștilor, este bine ca orice locuință să aibă surse cât mai multe și mai variate de curent electric, însă, în același timp să aibă, și consumatori pe gaz.

Cel mai important consumator pe gaz este centrala termică, iar avantajele sale sunt majore:

  • Asigură o energie ieftină;
  • Încălzește repede suprafețe mari;
  • Este pretabilă pentru orice tip de încălzire, indiferent că este prin pardoseală, prin pereți sau prin calorifere;
  • Este prezentă în toate casele, atât în blocurile de locuințe, cât și în casele individuale.

De asemenea, aragazul poate fi un consumator de gaz, însă specialiștii recomandă un aparat combinat, care să funcționeze atât cu gaz, cât și cu curent electric. Este recomandat să se opteze pentru un aragaz cu ochiuri care funcționează pe gaz (încălzesc mult mai repede și consumă mai puțin) și un cuptor electric, deoarece asigură o încălzire mult mai uniformă și o preparare rapidă.

 Atât electricitatea cât și gazele naturale sunt, așadar, eficiente și pot fi combinate optim. Este bine să le ai la îndemână pe amândouă și să folosești varianta care este mai economică și mai eficientă pentru fiecare tip de activitate.