"Numărul utilizatorilor care efectuează plăţi prin intermediul telefonului mobil ar urma să treacă de 141,1 milioane în 2011, în creştere cu 38,2% comparativ cu 102,1 milioane în 2010", a informat Gartner într-un comunicat.
În plus, valoarea tranzacţiilor efectuate prin telefoanele mobile ar urma să se ridice la 86,1 miliarde de dolari, în creştere cu 75,9% comparativ cu 48,9 miliarde în 2010.
În pofida acestor cifre, studiul subliniază că ritmul de creştere a pieţei plăţilor prin dispozitive mobile este mai lent decât se anticipa.
"Pe pieţele în curs de dezvoltare, în pofida faptului că există condiţii favorabile pentru plăţile prin dispozitive mobile, creşterea nu este atât de puternică pe cât se anticipa. Mulţi furnizori de servicii nu şi-au adaptat încă strategiile la cerinţele locale şi este puţin probabil ca modelele de succes din Kenya şi Filipine să fie extinse şi pe alte pieţe", a declarat directorul de cercetare de la Gartner, Sandy Shen.
Analiştii, companiile de telecomunicaţii şi băncile cred că plăţile prin dispozitive mobile reprezintă o piaţă importantă în ţările în curs de dezvoltare, unde o parte importantă din populaţie posedă un telefon mobil, dar nu şi un cont bancar.

De asemenea, Gartner estimează că în ţările dezvoltate adoptarea de masă a tehnologiei NFC, care permite efectuarea de plăţi cu telefonul mobil, nu va avea loc decât peste patru ani.

"Principalul obstacol este nevoie de a schimba obiceiurile consumatorilor şi a-i convinge să plătească cu telefonul mobil în loc de bani gheaţă sau cărţi de credit", a apreciat Sandy Shen.
SURSA: Agerpres