Această măsură este necesară pentru a întări analiza de risc în ceea ce priveşte controlul în domeniul  achiziţiilor intracomunitare în vederea diminuării evaziunii fiscale pe acest segment. Ordinul preşedintelui ANAF, intrat în vigoare joi, prevede că toate transporturile de mărfuri din spaţiul comunitar care se încadrează în categoria bunurilor cu risc fiscal ridicat precum legume – fructe, carne, produse accizabile, flori să fie sigilate la intrarea în ţară până la destinaţia finală a respectivului transport.

Pe parcursul anului 2011, în urma utilizării aplicaţiei Trafic Control, Garda Financiară a confiscat/ indisponibilizat asigurător 300 de transporturi (TIR-uri), fiind totodată încasat TVA în avans ce însumează peste 90 milioane lei, valoarea mărfurilor confiscate ridicându-se la suma de 450 milioane lei. De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii pentru o valoare totală de 270 milioane lei şi au fost întocmite sesizări penale pentru prejudicii aduse bugetului consolidat de peste 470 milioane lei.

În anul 2012, în perioada 1 ianuarie – 14 martie, Garda Financiară a identificat şi confiscat/indisponibilizat asigurător 83 de transporturi (TIR-uri) care nu întruneau condiţiile legale de transport sau erau destinate unor societăţi comerciale cu un caracter fiscal inadecvat (de tip fantomă sau cu datorii la bugetul de stat), valoarea confiscărilor în aceste cazuri fiind de 6,6 milioane lei, iar TVA încasată în avans a reprezentat 8,5 milioane lei. Totodată, în perioada de referinţă, comisarii Gărzii Financiare au instituit măsuri asigurătorii în domeniul achiziţiilor intracomunitare, pentru o valoare de peste 96 milioane lei, în vederea recuperării prejudiciului.

‘ANAF, prin Garda Financiară şi cu sprijinul Poliţiei de frontieră, va monitoriza practic toate transporturile intracomunitare, astfel încât, pe acest segment, sustragerile de la plata obligaţiilor fiscale să fie reduse considerabil. Pe această cale facem un apel către toţi operatorii economici care efectuează achiziţii intracomunitare să colaboreze cu instituţiile statului, astfel încât punctele de trecere a frontierei să nu se aglomereze. Totodată îi asigurăm că echipele noastre vor lucra în cel mai rapid ritm posibil pentru a nu îngreuna traficul de mărfuri’, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Sursa: Agerpres