Premierul Ludovic Orban a participat vineri de dimineață la conferința de presă de la Ministerul Sănătății, alături de proaspătul ministru, Nelu Tătaru, pe care a ținut să îl încurajeze și pentru care și-a manifestat întreaga apreciere.

Orban a fost primul care a luat cuvântul, pentru a spune că ”Am ținut să fiu personal prezent la instalarea în funcție a domnului Nelu Tătaru. În cadrul ședinței am discutat prioritățile pentru Ministerul Sănătății în perioada următoare”.

Doar că, în cadrul priorităților enumerate, Premierul a făcut o groaznică eroare de exprimare.

”Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale și a pacienților”, a spus Ludovic Orban, la conferința de presă ținută după ședința de urgență de la minister.

Spitalele ”cad” unul după altul

Declarația este cu atât mai nefericită cu cât este cunoscut faptul că spitalele din România se confruntă cu o gravă penurie de materiale medicale și de protecție, care a condus inclusiv la mai multe acțiuni de revoltă spontană din partea cadrelor medicale.

În plus, unitățile spitalicești cad una după alta, fiind introduse în carantină, pe fondul măsurilor insuficiente de protejare împotriva infectării personalului medical cu noul coronavirus.

Conform datelor raportate din teritoriu către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, la data de 26 martie, la nivel național, erau nu mai puțin de 153 de cadre medicale și personal auxiliar confirmate cu COVID-19.

Astfel, sunt infectați 70 de medici, 50 de asistente, 15 infirmiere, o îngrijitoare și 17 persoane din personalul auxiliar.