Gadgeturile, aparatele electronice care ne destind şi ne ajută să avem un acces mai uşor la informaţiile care ne interesează, vor provoca o explozie a consumului de electricitate în următorii ani, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei.

Pentru a satisface cererea de gadgeturi electronice va fi nevoie de construirea a 200 de reactoare nucleare suplimentare, concluzionează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE). În raportul său intitulat „Gadgets and Gigawatts”, AIE arată că cererea tot mai mare de DVD sau mp3 playere, telefoane mobile sau console de jocuri va dubla consumul de curent electric până în 2022 şi îl va tripla până în 2030.

Cererea de astfel de terminale nu creşte atât în ţările bogate, cât în ţările sărace. „În Africa, o persoană din nouă dispune la ora actuală de un telefon mobil”, se arată în raport.

În 2010, planeta va avea 2 miliarde de televizoare, 3,5 miliarde de telefoane mobile şi 1 miliard de caluclatoare, conform estimărilor agenţiei.

Astfel, pentru a satisface consumul de curent electric, vor trebui construite cel puţin 200 de centrale electrice, cu o capacitate totală de 280 de Gigawatti. „Este o cifra enormă”, spune Nobuo Tanaka, director general al AIE.

SURSA: „Liberation”