Gabriela Firea a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că locuitorii Capitalei vor putea să se înscrie pentru a fi testați pentru coronavirus. Aceasta a mai spus că testul nu este unul rapid, ci unul de laborator iar procesul va fi decontat de Primăria Capitalei.

„Primăria Capitalei va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat și clinicile private care doresc să intre în acest proiect și care dețin aparatură avizată de testare. După realizare parteneriatului, vom lansa platforma unde se vor putea înscrie online voluntar bucureștenii care vor să fie testați cu teste de laborator, nu cele rapide”, a declarat Gabriela Firea.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, în şedinţa de luni, un proiect de hotărâre privind decontarea a 11.000 de teste PCR pentru bucureşteni.

Beneficiari vor fi cetăţenii municipiului Bucureşti care vor solicita, în mod voluntar, înscrierea în cadrul proiectului şi nu se află în categoriile definiţiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică din România. În termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii, ASSMB va elabora regulamentul privind implementarea proiectului.

Motivul pentru care această măsură nu a fost posibilă acum o lună

Edilul Capitalei a venit cu explicații pentru ceea ce s-a întâmplat luna trecută. Atunci, Firea a propus pentru prima oară testarea în masă a bucureștenilor dar acest lucru nu a fost posibil.

Azi, aceasta a declarat că numărul mare de oameni aflați în carantină a determinat amânarea testării.

„Dacă acum o lună s-a spus că nu este momentul potrivit, iată că a trecut această perioadă. Dacă amânăm va fi prea târziu și vom avea mult prea multe persoane infectate deja. În acest moment, nu mai sunt foarte multe persoane în carantină. Acum o lună vorbeam de peste 2.000 de persoane care așteptau să fie testate, acum avem 300 – 400 care pot fi testate lejer. În București, capacitatea de testare este de peste 3.500 de teste pe zi. Prin urmare, nu vom aglomera aparatele de testare”, a mai explicat Gabriela Firea.

Cele 11.000 de persoane vor fi alese dintr-o listă întocmită din înscrierile pe o platformă online. Testul, în valoare de 200 de lei, va fi decontat de Primărie. Voluntarii nu primesc bani sau alte bonificații.