In 2001, au fost raportate 26 de tranzactii, valoarea acestora fiind dezvaluita in proportie de 60%, lucru care indica o transparenta crescuta, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC). In primul trimestru al anului 2002, in Romania au avut loc un numar de opt tranzactii, din care jumatate au fost realizate cu parteneri locali.
„Dupa o lunga perioada in care singurele tranzactii importante erau privatizarile, in ultimii doi ani un numar din ce in ce mai mare de fuziuni si achizitii remodeleaza peisajul economic romanesc”, spune Emilian Radu, Partner Coordonator la PwC.
Cea mai mare afacere cunoscuta pe piata a fost de 85 milioane de dolari, fiind vorba de preluarea de catre Michelin a trei fabrici apartinand grupului Tofan. Valoarea medie a unei tranzactii, calculata pe baza tranzactiilor facute publice, a fost de 15 milioane de dolari, peste media regiunii. Numai patru tranzactii, a caror valoare a fost facuta publica, au depasit zece milioane de dolari. Preluarea companiei de cablu Astral de catre fondul de investitii AIG New Europe Fund a fost privita drept cea mai interesanta afacere din aceasta parte a Europei. Fuziunea RPG cu Axel Springer Romania si preluarea de catre VAZ a cotidianului Romania libera au fost cele doua afaceri din mass-media.
„Marile companii care ar fi putut genera valori ridicate ale tranzactiilor nu sunt inca implicate in fuziuni si achizitii, fie pentru ca sunt inca detinute de stat, fie pentru ca abia au fost privatizate”, se arata in raportul PwC. Emilian Radu spune ca, in comparatie cu alte tari din regiune, activitatea de fuziuni si achizitii in Romania este inca in faza incipienta. Majoritatea tranzactiilor importante au fost realizate, inca, din privatizari. „Acest lucru se va schimba cu siguranta in anii ce vor urma. In mod firesc, consolidarea prin fuziuni si achizitii urmeaza procesului de privatizare, fiind singura solutie de a supravietui intr-un mediu din ce in ce mai competitiv”, spune Radu.
Valoarea tranzactiilor implicand investitori autohtoni a reprezentat doar 31% din total, in comparatie cu 59% pentru intreaga regiune. Analistii de la PricewaterhouseCoopers spun ca aceasta are drept cauza in special un deficit de lichiditati. Numarul fuziunilor si achizitiilor realizate de investitorii straini a fost in numar de 18, adica 69% din volumul total al tranzactiilor. Companii din Italia, Grecia si Italia au dominat o piata a fuziunilor pe care cele mai active sectoare au continuat sa fie industria prelucratoare, serviciile financiare, tehnologia informatiei si industria alimentara si a bauturilor. Industria prelucratoare s-a situat pe primul loc din punctul de vedere al activitatii de fuziuni si achizitii, realizand 24% din totalul tranzactiilor incheiate in 2001. Serviciile financiare s-au situat pe locul al doilea, inregistrand unele dintre cele mai mari tranzactii ale anului. Tehnologia informatiei a avut o evolutie satisfacatoare, in ciuda recesiunii mondiale a sectorului, situandu-se pe locul al treilea, cu 9% din totalul tranzactiilor. Industria alimentara si a bauturilor s-a clasat pe locul al patrulea, inregistrand cel mai mare declin in comparatie cu celelalte trei sectoare.

Europa Centrala a atras 16 miliarde USD

Valoarea totala estimata a pietei de fuziuni si achizitii pentru cele sapte tari cuprinse in studiu – Cehia, Polonia, Ungaria, Rusia, Bulgaria, Romania si Slovacia – a fost de aproximativ 16 miliarde dolari. Cu 237 de tranzactii incheiate, Rusia s-a situat, in 2001, in fruntea tarilor din regiune in ceea ce priveste activitatea de fuziuni si achizitii. Anul trecut, in regiune au fost incheiate 839 de tranzactii private, 91% dintre acestea fiind consemnate in Cehia, Polonia, Ungaria si Rusia. Valoarea medie a unei tranzactii pentru toate cele sapte tari a fost de 12 milioane dolari, fara a include 21 de tranzactii de peste 100 milioane dolari. Pentru pietele mai mature de fuziuni si achizitii, reprezentate de Cehia, Ungaria si Polonia, valoarea totala a tranzactiilor a fost estimata la 8,6 miliarde dolari. In aceste trei tari au fost incheiate, potrivit studiului, 528 de tranzactii, in scadere cu 32% fata de anul 2000.