ferma pentru inceperea procesului de fuziune a celor doua entitati. Cristian Burci, presedintele Media Grup, a declarat pentru Capital ca dupa semnarea protocolului va fi desemnat un auditor international independent care va stabili valorile participatiunilor fiecarei parti in vederea fuziunii, iar decizia finala va fi validata de consiliile de administratie ale celor doua companii si de partenerii acestora (SBS Broadcasting, in cazul Prima TV). „Prin aceasta fuziune se urmareste consolidarea pozitiilor detinute de companiile noastre pe piata media”, a precizat Burci. Compania Global Grup este controlata de Asociatia Salariatilor Petrom, condusa de Liviu Luca, presedintele Sindicatelor Libere si Independente Petrom.

Petrom a crescut in ochii agentiei de rating Fitch

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a plasat sub perspectiva pozitiva ratingul „BB minus” atribuit Petrom si emisiunii sale de obligatiuni in valoare de 125 de milioane de euro, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au anuntat ca vor negocia direct cu grupul austriac OMV vanzarea a 33,34% din actiunile celei mai mari companii romanesti. Analistii agentiei considera ca, desi este posibil ca semnarea contractului cu OMV sa nu aiba loc pana la termenul preconizat – sfarsitul lunii iunie, finalizarea privatizarii pe termen scurt este tot mai probabila. Majorarea de capital asociata tranzactiei, prin care OMV va ajunge sa detina 51% din actiuni, va consolida profilul financiar individual al Petrom, mai afirma Fitch. Analistii apreciaza eforturile de restructurare a companiei in ultimii trei ani, dar considera ca eficienta Petrom se situeaza in continuare sub nivelul concurentilor sai la nivel international. Din acest punct de vedere, implicarea OMV ar putea avea o influenta pozitiva asupra companiei romanesti.

1,1 milioane de autovehicule noi vandute in ultimii opt ani

In ultimii opt ani, in Romania au fost vandute peste 1,1 milioane de autovehicule noi, 900.000 dintre acestea peste de unitati fiind autoturisme. Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in primele patru luni ale anului 2004 vanzarile de autovehicule au depasit 48.000 de automobile, peste 38.000 dintre acestea fiind autoturisme, in conditiile in care in 2003 piata romaneasca a asimilat peste 135.000 de autovehicule. „In primele patru luni piata romaneasca a automobilelor noi a crescut cu peste 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar tendinta va continua si in viitor”, spune Marius Carp, director la APIA. Conform Biroului de Evidenta Auto din cadrul Politiei Rutiere, la finele anului trecut, in Romania erau inmatriculate 4,19 milioane de autoturisme, 73% din acestea fiind vehicule de pasageri. Cele mai multe dintre acestea, aproape 725.000 de automobile, sunt in Bucuresti (inclusiv Sectorul Agricol Ilfov), judetele cu cel mai redus numar de masini fiind Salaj (42.055 de unitati), Tulcea (37.304 de unitati) si Vaslui (31.357 de unitati).

Modelul Dacia L90 isi arata fata la Paris

Modelul L90, automobilul de 5.000 de euro conceput de Renault pentru zona Europei Centrale si pietele emergente, este prezentat oficial, saptamana aceasta, la Paris, marcand un pas esential spre castigarea pariului facut de grupul francez in urma cu cinci ani, la preluarea Automobile Dacia. Gandit ca un autovehicul de familie, sobru si robust, modelul va ingloba o parte dintre piesele folosite la consacratele Renault Clio si Nissan Micra. Geamurile actionate electric, servodirectia si climatizarea se vor numara printre optiuni. Comercializarea sa in Romania este prevazuta sa inceapa in luna septembrie. Tot in cursul acestui an, productia vechilor modele Dacia Berlina si Break va fi sistata. L90 va fi fabricat nu numai la Pitesti, ci si in unitati amplasate in Rusia si Maroc (din 2005), precum si in Iran si Columbia (din 2006). Investitiile realizate de Renault la Automobile Dacia se ridica la circa 360 de milioane de euro, urmand sa depaseasca 500 de milioane de euro la finalizarea procesului de retehnologizare.OTE are datorii de patru miliarde de dolari

OTE are datorii de patru miliarde de dolari

Standard&Poor’s ar putea revizui in sens negativ ratingul „A minus” atribuit datoriei pe termen lung a companiei de telecomunicatii OTE, principalul actionar de la RomTelecom. Deocamdata, S&P a plasat sub supraveghere compania. Declaratia vine dupa publicarea rezultatelor financiare pe primul trimestru din 2004, care a reflectat „deteriorarea accelerata a operatiunilor de telefonie fixa din Grecia, si de faptul ca prea multe lichiditati sunt absorbite de capitalul circulant”, potrivit unei declaratii a lui Simon Redmond, analist S&P. OTE avea la 31 martie o datorie de patru miliarde de dolari. Analistii au anticipat aceste dificultati din cauza intensificarii presiunilor din partea concurentei si a consolidarii in contabilitatea OTE a rezultatelor operatorului roman din martie 2003. Totodata, veniturile din telefonia fixa au scazut din cauza reducerii tarifelor (lucru impus de autoritatile de reglementare) si a migrarii traficului de telefonie fixa catre telefonia mobila.