Este Cod Roşu în România!

Probleme mari înregistrate în judeţul Caraş-Severin

Cotele de inundaţie şi Cotele de atenţie au fost depăşite pe mai multe râuri din judeţul Caraş-Severin. Au fost emise avertizări de Cod roşu pentru localităţile din această zonă atât de meteorologii de la ANM, cât şi de hidrologi.

Cotele de inundaţie au fost atinse pe râul Gârlişte, în localitatea Gârlişte, şi depăşite pe râul Caraş, în localitatea Caraşova. Pe râurile Vornic (localitatea Ramna), Gârlişte (localitatea Gârlişte) şi Caraş (localitatea Caraşova) au fost depăşite cotele de inundaţie, iar pe râurile Tau (localitatea Soceni), Mehadica (localitatea Cuptoare) şi Nera (localitatea Naidăş) au fost depăşite cotele de atenţie.

Nu sunt probleme pe drumurile judeţene, transmite ISU Caraş-Severin, însă oamenii din localitatea Naidăş nu au energie electrică.

Judeţul Caraş-Severin se află sub avertizări de Cod roşu de precipitaţii şi inundaţii, valabile până sâmbătă, 17 iunie, la ora 12.00, fiind aşteptate averse torenţiale şi abundente. Cantităţile de apă sunt estimate la aproximativ 50-70 l/mp, iar izolat peste 80 l/mp.

Autoritățile prognozate și cursuri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile riscuri de inundaţii localizate şi creşteri de debite şi creșteri ale nivelurilor şi posibile depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile din bazinele hidrografice Timiş, Pogăniş, Bârzava, Nera, Cerna şi Dunăre – afluenţii mici.

Au loc intervenţii de urgenţă şi în judeţul Mehedinţi

Sunt probleme şi în judeţul Mehedinţi, aflat şi el sub atenţionare Cod Roşu de averse. Pompierii au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru evacuarea apei din 34 de curți și beciuri.

Potrivit ISU Mehedinți, au fost afectate de inundații comunele Bâcleș (satele Smadovița, Corzu și Petra), Oprișor, Punghina, Bălăcița (satele Bălăcița și Gvardenița), Bala, Prunișor (satul Fântâna Domnească), Căzănești, Florești, Voloiac (sat Cotoroaia), Hinova, Hunicioara (satul Peri), dar și Drobeta Turnu Severin.

Până sâmbătă, la ora 7.00, pompierii mehedințeni au intervenit pentru evacuarea apei din 34 de curți și beciuri. Sâmbătă dimineața, pompierii intervin în Drobeta Turnu Severin și în comuna Braniște, cu 3 autospeciale și 3 motopompe transportabile.

Reamintim că județul Mehedinți, alături de Caraș-Severin și zonele de munte din Gorj și Hunedoara, sunt până sâmbătă la ora 12.00 sunt avertizare Cod roșu de averse torențiale și abundente.