Notificarea, depusă ca urmare a eşecului unei reuniuni de conciliere cu Comisia Europeană, acoperă perioada 23 noiembrie – 7 decembrie 2011. O adunare generală este convocată pentru marţi, 23 noiembrie, la Comisia Europeană pentru a decide modalităţile concrete ale mişcării de protest.

Un funcţionar, în funcţie de rangul lui (în număr de 16) şi de nivelul său (în număr de 5), începe prin a primi 2.650 de euro brut pe lună. Pentru un director general, acest salariu este de aproximativ 18.300 de euro brut. Un comisar câştigă în jur de 23.000 euros, în afară de indemnizaţii şi alte cheltuieli, conform agenţiei franceze de presă.

Reforma statutului personalului european, actualmente în discuţie, este cea care îi nelinişteşte pe funcţionari. Este vorba în special de un document semnat de 17 state europene, între care Franţa, Germania şi Regatul Unit, care consideră propunerile insuficient de ambiţioase. În acest document, ţările semnatare atacă puternic sistemul de ajustare automată a salariilor şi estimează că ele ar trebui decise în funcţie de situaţia economică şi de posibilitatea creşterii salariilor, aşa cum este cazul în majoritatea statelor. Ele consideră de asemenea insuficientă creşterea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani şi cer o revizuire în scădere a calculului pensiilor.

Sindicatele denunţă pe pagina lor de Facebook (https://www.facebook.com/stopdismantlingeustaffregulations) o agravare programată a condiţiilor de muncă. Comisia ne cere să muncim mai mult pentru a câştiga mai puţin, se plâng ele, întrebându-se dacă, în faţa acestor ameninţări din partea guvernelor, Comisia nu este pe punctul de a face noi concesii şi a sacrifica astfel funcţia publică europeană.