În fiecare an, Societatea Internațională de Chirurgie Plastică (ISAPS) elaborează un studiu care relevă numărul de operații estetice realizate la nivel mondial. Cifrele pentru 2011, ultimele disponibile, arată un rezultat surprinzător pentru Grecia. Raportând cele 142.394 de proceduri chirurgicale și nonchirurgicale la populația de circa 11 milioane de locuitori a țării se ajunge la un rezultat care plasează statul elen pe poziția a doua în lume: unul din 79 de greci a apelat anul trecut fie la o liposucție, fie la o corecție a pleoapelor, o injecție cu Botox sau orice altceva intră în sfera procedurilor plastice. Din acest punct de vedere, doar sud-coreenii sunt mai avizi de a arăta bine decât grecii. Clasamentul continuă cu Italia, SUA, și Columbia. Prin comparație, în Germania, stat aflat pe locul 14, doar unul din 200 de locuitori a apelat în 2011 la o operație estetică.
Punând „performanța” Greciei în același tablou cu derularea crizei economice, poziționarea pe locul secund este cel puțin surprinzătoare. Conform Der Speigel, dacă în 2009 Grecia cheltuia 14 miliarde de euro pentru sistemul de sănătate, anul trecut suma nu a mai depășit 9,5 miliarde de euro. De asemenea, revista medicală britanică The Lancet consideră că bugetul alocat de guvernul grec spitalelor s-a redus cu 40%. Nu mai puțin de 35% dintre greci nu au niciun fel de asigurare de sănătate. În aceste condiții, cum de a crescut atât de puternic numărul operațiilor estetice?
Doctorul Athanasios Athanasiou, șeful unei clinici de chirurugie estetică aflată la câțiva pași de piața Sintagma consideră că este o problemă de caracter. „Vreți să știți de ce oamenii vin acum la mine mai des decât oricând altădată? Cred că exact atunci când nu esti mulțumit de situația ta, nu te simți bine, este extrem de important să auzi de la alții: Wow, arăți foarte bine”, spune zâmbind Athanasiou. Clinica sa, Athens Beverly Hills Medical Group, are un personal format din 16 doctori și a tratat din 2011 până acum aproape 3.000 de pacienți. Mai bine de 80% dintre aceștia au fost greci.
Totuși, pe lângă dorința de a arăta bine, mai e nevoie și de bani pentru a îți atinge scopul. Deși austeritatea mușcă încă adânc din buzunarele grecilor, Athanasios Athanasiou este de părere că regulile pieței libere primează, iar rezultatul clar este că scăderea veniturilor populației a însemnat și o scădere a prețurilor. La clinica sa, cu 40%. În trecut, spune plasticianul, un spital cerea 2.000 de euro unui medic independent pentru a îi pune la dispoziție o sală de operații. Acum prețul s-a redus până la 700 de euro. Un anestezist solicita pentru participarea la o operație circa 400 de euro, iar acum se mulțumește cu 150 de euro. Prin urmare, chiar și în plină austeritate, mulți dintre greci își pot permite o operație estetică.
Opiniile doctorului Athanasiou sunt susținute și de Matthew Josafat, un psihiatru de 76 de ani ale cărui cărți se află pe multe dintre catedrele profesorilor din facultățile grecești de medicină. Nici acesta nu este de părere că apetența grecilor pentru operații estetice trebuie considerată o surpriză. „Unii oameni se simt mai bine după un facelift.”, spune Josafat. El adaugă însă că grecii sunt un caz aparte pentru că frumusețea a jucat un rol important în antichitate. „Frumusețea a fost întotdeauna pe placul zeilor. Chiar Platon glorifica tinerețea și trupul. Noi am avut întotdeauna o viziune estetică asupra vieții”, conchide psihiatrul.