Potrivit firmei Panda Security, o operaţiune numită 'Phantom Menace' a vizat mai mulţi negociatori şi companii în sectorul petrolier şi, printr-un sistem elaborat de contracte false, s-au efectuat plăţi pentru un tip de petrol nigerian care nu a fost livrat niciodată. 

Acest tip de petrol, numit 'Bonny Light Crude', este căutat datorită conţinutului redus de sulf şi a fost oferit la preţuri 'foarte concurenţiale', se arată într-un raport al Panda Security. 

Pe baza unor "documente care arătau existenţa produsului", potenţialii cumpărători au efectuat plăţi cuprinse între 50.000 şi 100.000 de dolari. "Dar, odată banii plătiţi, au avut o surpriză neplăcută, deoarece petrolul nu a fost niciodată livrat", menţionează Panda Security. 

Firma i-a identificat pe autorii fraudei, dar nu a fost în măsură să transmită numele acestora autorităţilor, deoarece nici unul dintre cumpărătorii fraudaţi nu a depus încă plângere. Compania speră ca dezvăluirea fraudei 'va contribui la identificarea daunelor potenţiale produse de această fraudă şi va încuraja companiile în cauză să adopte măsurile necesare împotriva persoanelor care au comis infracţiunea'.

AGERPRES