Într-un articol publicat în cotidianul francez Le Monde şi cel german Süddeutsche Zeitung, guvernatorul Băncii Franţei, Villeroy de Galhau, şi preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, apreciază că Europa se găseşte în prezent la răscruce şi trebuie să îşi construiască viitorul pe baza consolidării fundaţiilor şi nu printr-o renaţionalizare. Cei doi, care fac parte şi din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, au făcut un apel către statele membre din zona euro pentru a ceda o parte din suveranitatea şi puterea lor la nivel european, apreciind că un Minister de Finanţe pentru zona euro ar putea fi o modalitate pentru a armoniza politicile fiscale ale blocului comunitar. De asemenea, cei doi guvernatori au propus 'o administraţie european eficientă şi mai puţin fragmentată pentru a construi o Trezorerie comună în zona euro, împreună cu un consiliul bugetar independent'. 

Adăugând că politica monetară a BCE nu poate genera de una singură o creştere economică durabilă, cei doi guvernatori subliniază că este nevoie şi de reforme structurale, făcând în acest sens un apel pentru crearea unei 'uniuni de finanţare şi investiţii' în ideea de a mobiliza economiile din zona euro în serviciul companiilor. 'O mai mare integrare pare să fie soluţia cea mai simplă pentru restabilirea încrederii în zona euro, deoarece ar favoriza strategii comune în materie de finanţe publice şi reforme' apreciază Villeroy de Galhau şi Jens Weidmann, care fac parte şi din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene. 

Acest articol, publicat cu o zi înainte de reuniunea consiliului ministerial franco-german de la Paris, vine într-un context în care mai mulţi responsabili politici afirmă că proiectul european este în pericol din cauza mai multor ameninţări, precum criza migranţilor şi eventuală ieşire a Marii Britanii din UE.

AGERPRES