Franţa a avertizat utilizatorii de internet să găsească o alternativă la programul de navigare online Internet Explorer al Microsoft, pentru a evita probleme legate de securitate, alăturându-se anunţului similar al Germaniei, potrivit BBC.

Agenţia guvernamentală franceză Certa, de supraveghere a ameninţărilor cibernetice, a avertizat împotriva folosirii tuturor versiunilor Internet Explorer.

Microsoft consideră, însă, că programul de navigare online Internet Explorer este „cel mai sigur de pe piaţă”.

„Riscul este minim”, a afirmat şeful diviziei de securitate la grupul american, Cliff Evans.

Pentru ca un utilizator de internet să fie afectat trebuie să folosească Internet Explorer 6 şi să viziteze un site compromis, a adăugat oficialul. În astfel de cazuri, computerul poate fi infectat cu un virus troian, care ar permite unui hacker să preia controlul.

Biroul Federal de Securitate a Informaţiei din Germania a avertizat utilizatorii de internet să evite să folosească programul de navigare online Internet Explorer al Microsoft, după ce grupul american a admis că vulnerabilităţi ale browserului au fost speculate în atacuri recente, cu originea în China, asupra Google.

Google a anunţat, la începutul săptămânii, că a fost victima unui val de atacuri informatice cu originea în China. Acestea fac parte dintr-un efort de spionaj politic şi de afaceri, profitându-se de o problemă de securitate a fişierelor ataşate, afirmă experţi în securitate citaţi de Washington Post.

Atacatorii au încercat să pătrundă în reţelele unor companii importante din domeniile financiar, al apărării şi tehnologiei, dar au vizat şi instituţii de cercetare din Statele Unite, afirmă experţi în securitate. Cel puţin 34 de companii, între care Yahoo, Symantec, Adobe, Northrop Grumman şi Dow Chemical, au fost atacate, potrivit unor surse din Congresul SUA şi industrie.

Google, care a dezvăluit marţi că hackerii au pătruns în conturi de Gmail aparţinând unor militanţi chinezi pentru drepturile omului în SUA, Europa şi China, a ameninţat cu retragerea din China.

SURSA: Mediafax