Acest ajutor, care se înscrie în cadrul unui plan de acţiune în cinci puncte, presupune o sumă de 15 milioane de euro destinată unor măsuri conjuncturale de diminuare a costurilor financiare şi sociale imediate. O altă sumă, de 10 milioane de euro, vizează măsuri structurale, destinate mai ales agricultorilor aflaţi în cele mai dificile situaţii, pentru a-i ajuta fie să-şi restructureze afacerile, fie să-şi înceteze activitatea.

Pe lângă ajutorul de 25 de milioane, acest plan abordează şi trei puncte sensibile: relaţiile comerciale dintre producători şi distribuitori, organizarea domeniului, precum şi o nouă reglementare europeană a pieţelor de fructe şi legume.

Ministrul francez a detaliat acest plan miercuri, cu ocazia unei reuniuni cu reprezentanţi ai producătorilor agricoli.

Din primăvară, producătorii se află în mare dificultate din cauză că nu îşi pot vinde produsele la un preţ care să le acopere costurile de producţie. În 2009, aceştia s-au confruntat deja o criză gravă din aceleaşi motive. Producătorii de roşii, castraveţi şi salată, au fost în mod special afectaţi şi de epidemia de E.coli, consumatorii preferând să evite aceste legume. Producătorii de piersici şi nectarine, cele mai consumate fructe în perioada estivală, se află, de asemenea, în dificultate din cauza unei producţii ridicate care contrastează cu un consum slab.
SURSA: Agerpres