Întins pe o perioadă de cinci ani, fondul va fi uşor mai mare decât cele 50 de miliarde de euro pe care Emmanuel Macron le-a promis în luna mai, când a câştigat alegerile prezidenţiale. 

Premierul Edouard Philippe a subliniat că acest fond va avea un "efect amplificator" asupra programului de reformă al noului Guvern. 

"Vrem să dăm putere şi vizibilitate marilor noastre priorităţi de investiţii", a declarat Philippe, citat de Agerpres. 

Prima prioritate a Guvernului francez este tranziţia spre o economie verde, care va beneficia de 20 de miliarde de euro din noul fond de investiţii, dintre care nouă miliarde de euro pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi şapte miliarde de euro pentru dezvoltarea energiilor regenerabile. De asemenea, Guvernul de la Paris intenţionează să aloce 15 miliarde de euro pentru pregătire şi educaţie, 13 miliarde de euro pentru inovaţie şi competitivitate şi nouă miliarde de euro pentru digitalizarea sectorului public. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Christophe Castaner, a anunţat că aproximativ cinci miliarde de euro din acest fond de investiţii vor fi destinate modernizării sectorului agricol. 

Lansarea acestui fond de investiţii are loc cu câteva zile înainte ca Guvernul lui Emmanuel Macron să prezinte primul buget din mandatul său pe cinci ani.