"Este în mod cert devreme (pentru luarea unor astfel de măsuri, n.r.) prin raport cu anii trecuţi", potrivit Ministerului Ecologiei de la Paris.
Jumătatea nordică a Franţei "cunoaşte niveluri de secetă la sol nemaiatinse niciodată la finele lui aprilie în ultimii cincizeci de ani", a afirmat Meteo France în bilanţul său publicat la 1 mai, în contextul în care luna aprilie a fost a doua cea mai caldă din Franţa din 1900 până acum.

Un fenomen care afectează întreaga Europă de Nord. În această săptămână, au fost semnalate incendii în Scoţia, Anglia şi Irlanda de Nord, notează AFP.

În Franţa, regiunea Poitou-Charentes (vest) este în mod special afectată. Agricultorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi. FNSEA, principalul sindicat agricol, apreciază la între "30 până 50 la sută" pierderile furajelor de primăvară, care se recoltează în timpul lunii mai.

"Este greu de anticipat dacă va ploua în lunile ce urmează. Dacă plouă precipitaţiile vor fi în mare parte absorbite de vegetaţie sau se vor evapora şi nu vor mai avea posibilitatea să alimenteze pânzele freatice" dintre care 58% afişează un nivel inferior celui normal, a explicat Michel Schneider, inginer la Meteo France.
SURSA: Agerpres