„Există temeri privind un al doilea val în noiembrie”, a spus la postul de televiziune France 2 profesorul Jean-François Delfraissy, imunolog şi preşedinte al Consiliului ştiinţific care consiliază guvernul în privinţa gestionării epidemiei, potrivit agerpres.ro

Locul al şaptelea în lume

Franţa se află pe locul al şaptelea în lume în ce priveşte numărul deceselor de COVID-19, iar guvernul monitorizează atent cifrele pentru a decide dacă sunt necesare noi restricţii sau măsuri de izolare.

Cel mai recent, la Marsilia programul barurilor şi restaurantelor s-a redus, acestea urmând să fie închise între orele locale 23.00-06.00 (21.00-04.00 GMT).

De asemenea, purtarea măştii de protecţie devine obligatorie între 26 august şi 30 septembrie în toate spaţiile publice deschise din oraş, după ce anterior fusese impusă doar în unele zone.

Ministerul francez al Sănătăţii a raportat marţi 3.304 noi infectări cu coronavirus, considerabil sub bilanţul zilnic consemnat săptămâna trecută, însă se înregistrează o înmulţire a cazurilor în rândul tinerilor.

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 30.544, dintre care 16 în ultimele 24 de ore.

Probleme mari în Franța

Franța este departe de a scăpa de pandemia de coronavirus. Cei mai importanți specialiști în domeniu trag un semnal de alarmă. Primul val nu s-a terminat.

Șeful Comitetului Ştiinţific francez împotriva coronavirusului, Jean-Francois Delfraissy, spune că Franţa nu trece în prezent printr-un al doilea val al epidemiei de COVID-19, ci printr-o recrudescenţă a primului val din cauza relaxării măsurilor de distanţare socială.

”Suntem într-un echilibru fragil, cu o creştere a contaminărilor în luna august. Nu doar în Franţa, vedem că de asemenea cresc în Spania din luna iulie şi în Italia de pe 15 august”, a declarat Delfraissy la postul de radio France Info, citat de agenţia EFE.

Cu toate acestea, medicul francez a estimat că nu este vorba despre un al doilea val. ”Încă suntem în primul (val), dar cu o diminuare a distanţării sociale, probabil pentru că francezii au simţit nevoia vacanţelor, s-au pierdut măsurile de distanţare civică, ceea ce este foarte important şi nu se poate continua aşa”, a avertizat Jean-Francois Delfraissy.

Acest fapt ”a provocat o accelerare (a transmiterii virusului), mai ales în regiunile care nu au fost foarte afectate în prima criză din martie”, a explicat el, apreciind totuşi ca un element pozitiv creşterea testării, care permite punerea focarelor sub control.

Medicul francez a subliniat că pentru stăpânirea epidemiei este nevoie atât de măsuri luate de responsabilii politici, cât şi de respectarea distanţării sociale de către populaţie, dând în acest sens exemplul oraşului spaniol Barcelona. ”Cu măsuri de izolare parţială, (focarul) a fost pus sub control. Nu avem medicamente şi nici vaccinuri, viitorul nostru stă în mâinile noastre prin distanţarea socială”, a remarcat cercetătorul francez.

El a mai spus că nu există dovezi conform cărora virusul SARS-CoV-2 ar fi suferit mutaţii, dar a estimat că în acest fel de pandemii este posibil să existe fluctuaţii ale infectărilor şi ca virulenţa virusului să scadă odată cu trecerea timpului.

Jean-Francois Delfraissy a evidenţiat însă riscurile redeschiderii şcolilor, întrucât ”vor exista contaminări în rândul elevilor şi profesorilor”. ”Dar îl vom controla, vom învăţa să-l controlăm, ştiind că riscul zero nu există”, a semnalat el.