”Este vorba acum de a pune în practică o solidaritate naţională directă faţă de agricultori şi nu ştiu unde aţi auzit că nu va exista un ajutor direct”, a declarat premierul într-o sesiune de interpelări ale guvernului în faţa senatorilor.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a prezentat mai înainte, în Charente /vest/, un plan de ajutor pentru crescătorii de animale care au avut de suferit din cauza secetei, plan ce prevede îndeosebi decalarea cu un an a rambursărilor împrumuturilor acordate crescătorilor în 2009 şi scutirea de la plata impozitelor pe terenuri neamenajate.

”Este vorba de aproape un miliard pe care solidaritatea naţională va trebui să-l consacre pentru agricultorii noştri”, a declarat Fillon în Senat.

Premierul a menţionat îndeosebi ”punerea în practică a Fondului naţional de calamitate agricolă, despre care preşedintele a anunţat în cursul dimineţii că va fi dotat în funcţie de cerinţele care vor fi exprimate de către agricultură”.

Fondul dispune deja de 200 milioane de euro ”pentru a putea face faţă celor mai urgente situaţii”. Aceste sume riscă totuşi să fie ”larg depăşite”, a avertizat Fillon, adăugând că ”cifra de un miliard de euro nu este extrem de precisă, deoarece aceasta va fi în funcţie de cererile agricultorilor”.
SURSA: Agerpres