Delegaţia FMI nu s-a întâlnit în timpul misiunii de evaluare cu preşedintele Traian Băsescu întrucât nu au fost modificări majore în acord sau probleme care să fie discutate cu şeful statului, a afirmat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

„În această vizită nu ne-am întâlnit. De fapt, este bine faptul că nu ne-am întâlnit pentru că acest lucru înseamnă că nu au fost mari probleme, pe care să le discutăm. Cred că este o veste bună că preşedintele nu a solicitat o întâlnire cu noi. Acest lucru s-a datorat faptului că nu au fost modificări majore în program”, a spus Franks pentru Mediafax.

Pe parcursul vizitei misunii de evaluare a acordului, Franks s-a întâlnit cu mai mulţi miniştri şi cu premierul Emil Boc, dar şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, bancheri, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor.

La vizita anterioară, delegaţia FMI s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu, care a anunţat ulterior pachetul de măsuri de austeritate pentru încadrarea în ţintele de deficit bugetar stabilite cu instituţia financiară.

Principalele măsuri anunţate atunci de preşedinte prevedeau reducerea salariilor din sistemul public cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Ulterior, Curtea Constituţională a decis că pensiile nu pot fi scăzute, iar TVA a fost majorată la de la 19% la 24%, ca măsură compensatorie.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a evaluat la Bucureşti modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi a stabilit cu autorităţile un nou set de prognoze macroeconomice.

În urma revizuirii acordului stand-by, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de 914 milioane de euro.

SURSA: Mediafax