Administratorul Fondului Proprietatea, compania britanică Franklin Templeton a intrat în acţionariatul Bursei de Valori Bucureşti.

Brokerii spun că firma deţine un pachet de 2% din capitalul operatorului de piaţă, iar reprezentanţii acesteia au participat la şedinţa AGA de la BVB. Franklin Templenton figura şi pe lista acţionarilor aşteptaţi sâmbătă la Adunarea Generală Extraordinară de la BVB, dar reprezentanţii companiei nu s-au prezentat la şedinţă. De altfel, acţionarii BVB nu au asigurat cvorumul necesar la Adunarea Generală Extraordinară, aflată sâmbătă la a doua convocare.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, luni, numirea companiei britanice Franklin Templeton Investment Management ca administrator unic al fondului. Franklin Templeton va prelua administrarea fondului după publicarea deciziilor AGA în Monitorul Oficial.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Activele Fondului Proprietatea sunt de circa 11 miliarde de lei.

Preşedinte director general al Franklin Templeton, Mark Mobius, a declarat luni că Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori de la Londra la sfârşitul anului viitor, după listarea acţiunilor la BVB.
Statul deţine, prin intermediul Ministerului Finenţalor Publice, 49,01% din capitalul Fondului Proprietatea, iar restul titlurilor se află în posesia persoanelor deposedate abuziv şi a unor investitori.