Când îl întrebi pe bancherul Matthieu Pigasse despre viitorul zonei euro, acesta preferă să scoată iPad-ul şi să pună melodia rock ”Dirt" (mizerie).

În videoclipul alb-negru apar tineri care se luptă cu poliţia, în timp ce, pe fundal, se aud versurile melodiei: "Dolarul nu e prietenul tău".

Pigasse este acum consilierul din umbră al guvernului grec pentru renegocierea datoriilor imense ale ţării. Mesajul pe care îl adresează creditorilor privaţi este : Ajutaţi Atena sau Europa va fi cuprinsă de anarhie.

"Povara trebuie împărţită", spune vicepreşedintele în vârstă de 43 de ani al casei de investiţii Lazard Europe, într-un interviu acordat Wall Street Journal.

Pigasse, pe care revista Forbes l-a numit "un rock star al finanţelor" este de asemenea consilierul guvernului Argentinei în privinţa reducerii datoriilor. În lumea bancherilor acesta este însă cât se poate de atipic. Nu crede până în pânzele albe în piaţa liberă, iar în investiţii este ghidat mai degrabă de pasiune şi…patriotism.

Un fan al stângii

"Totul este politică", spune Pigasse. "Muzica este politică, poezia este politică". Şi, desigur, politica este politică. La finele anilor 90 acesta s-a aflat în staful lui Dominique Strauss-Kahn, pe atunci ministrul de finanţe al Franţei. A rămas de atunci foarte apropiat de partidul socialist pe care îl numeşte "familia sa".

Adept al convinderilor de stânga, Pigasse spune că "Nu poate exista democraţie fără piaţă liberă, dar nu există nicio mână invizibilă care să regleze piaţa".

Achiziţii din patriotism

Ce faci atunci când ziarul emblemă naţională al ţării tale este pe cale de dispariţie şi singurii salvatori care se arată sunt străinii? Îl cumperi, desigur. Când Le Monde a anunţat pierderi de aproape 10 milioane de euro, anul trecut, Pigasse i-a cooptat pe fostul partener al Yves Saint Laurent, Pierre Bergé, şi pe un vechi prieten din partidul socialist şi le-a spus "Le Monde este o instituţie franceză. Ar fi păcat să o predăm străinilor fără luptă".

Împreună cu mogulul internetului Xavier Niel, aceştia au cumpărat Le Monde, în ciuda obiecţiilor preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Proprietăţi

Nu deţine nimic. "Nu colecţionez nimic. Nu am casă sau maşină. Mi se pare ciudat să aparţin de un anumit loc". Există însă şi excepţii. Recent a cheltuit peste 100.000 de dolari pe albumul original London Calling, al formaţiei Clash.
.
Este pasionat de muzica anilor 70 şi 80, de curentul punk, formaţiile Clash, Sex Pistols şi Ramones.

Totodată, dacă la ora patru dimineaţa eşti online şi joci "Call of Duty: Black Ops" cu un partener pe nume "Matt", ar rtebui să te aştepţi să pierzi. "În jocuri online, sunt Dumnezeu" spune Pigasse, care doarme dor câteva ore pe noapte. "La vârsta de 43 de ani, acest absolvent al Scolii Naţionale de Administrare pare să trăiescă mai multe vieţi în una singură", scrie revista Forbes.

Te-ar putea interesa și: