Măsura, inclusă în proiectul de buget pe 2012, prevede introducerea unei taxe de 0,1% pe tranzacţiile de acţiuni ale companiilor a căror capitalizare bursieră depăşeşte un miliard de euro şi al căror sediu social este în Franţa. Cu o rată de zece ori mai mică, de 0,01%, taxa vizează anumite produse sau operaţiuni considerate a favoriza speculaţiile: Credit Default Swamps (CDS), menite a-i proteja de investitori împotriva riscului de faliment al unui stat, sau "tranzacţionarea de înaltă frecvenţă" care se bazează pe schimburi prin calculator la nanosecundă.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a decis să nu aştepte şi alte ţări pentru a adopta o astfel de taxă, în contextul apropierii alegerilor prezidenţiale pentru care şi-a anunţat miercuri oficial candidatura.

"Când taxa europeană va fi finalizată, ea va înlocui, evident, taxa care este propusă astăzi, însă Franţa va fi prima ţară cu un astfel de dispozitiv", a afirmat ministrul francez al economiei Francois Baroin, care a spus că se aşteaptă la venituri de un miliard de euro.

Proiectul de directivă europeană, care ar taxa şi mai mult tranzacţiile, ar aduce, doar pentru Franţa, 7 miliarde de euro, conform calculelor Bruxellesului.

O decizie a miniştrilor economiei şi bugetului va stabili lista societăţilor vizate de noua taxă, conform unui amendament al UMP (partidul preizdenţial) adoptat de deputaţi.
SURSA: Agerpres