Sute de persoane au fost evacuate la Haifa şi în împrejurimi, din cauza incendiilor de vegetaţie care continuă de trei zile, a informat poliţia.

Rezidenţii din opt până la zece străzi din Haifa, al treilea cel mai mare oraş din Israel, au fost evacuaţi din cauza "incendiilor importante care au izbucnit în câteva cartiere", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld. Întrebat dacă incendiile au fost declanşate deliberat sau au izbucnit accidental, purtătorul de cuvânt a declarat că ancheta poliţiei urmează să stabilească acest lucru.

Flăcările de câţiva metri care au cuprins vegetaţia din împrejurimi ameninţau imobilele cu mai multe etaje din cartierele periferice ale oraşului mixt, evreiesc şi arab. Câteva avioane de mici dimensiuni au fost ridicate de la sol pentru a contribui la stingerea incendiilor.

"Incendiul a scăpat de sub control şi se răspândeşte din casă în casă", a declarat pentru postul public şeful serviciilor de intervenţie.

"Mergem din poartă în poartă şi evacuăm persoanele în vârstă. Grădiniţele au fost evacuate. Focul avansează cu 20 până la 30 de metri la fiecare câteva minute. Există câţiva răniţi uşor. Suntem obligaţi uneori să-i scoatem cu forţa pe oameni din casele lor", a mai spus el.

Centrul şi nordul Israelului sunt afectate de trei zile de o serie de incendii de vegetaţie favorizate de seceta puternică din ultimele luni şi de vântul puternic.

Israelul a cerut miercuri Greciei şi Croaţiei să trimită avioane în sprijinul pompierilor care luptă cu incendiile de pădure, a anunţat premierul Benjamin Netanyahu. El a precizat că omologii săi, Alexis Tsipras şi Andrej Plenkovic au răspuns imediat solicitării şi au promis că aparatele vor fi trimise în cel mai scurt timp.

Condiţiile meteorologice se vor menţine neschimbate timp de câteva zile, arată prognozele de specialitate. În 2010, pe o vreme la fel ca zilele acesta, au murit în urma incendiiilor 42 de oameni, după care serviciul de pompieri israelian a fost reformat şi i s-a adăugat o escadrilă de aviaţie, reaminteşte Reuters.