Iar casa săsească din Codlea, construită între anii 1905-1907, este o locuință exemplară din acest punct de vedere. Porți înalte care feresc de orice privire indiscretă, lasă să se întrevadă o reședință impresionată, cu ferestre mari, bârne și stâlpi din lemn la vedere, cu aerul unei fortărețe în miniatură. Cu o suprafață utilă de 450 de mp(D+P+M), imobilul este complet restaurat, actualul proprietar acordând o atenție deosebită conservării detaliilor arhitecturale originale. Tâmplăria din stejar a fost recondiționată, însă pentru un mai bun confort termic a fost adăugat încă un rând de ferestre din lemn stratificat. Ușile și tocurile din lemn sunt de asemenea adaosuri moderne, replici de calitate ale elementelor originale. Două rânduri de grinzi paralele străbat, la o înălțime de 3,5 metri, tavanul casei. Mansarda, un spațiu deschis de 150 de mp, dispune de baie proprie și este protejată de un acoperiș recent refăcut cu țiglă dublă cu aerisire tip solzi. Instalatiile complet noi, garajul cu acces automatizat și încălzirea centralizată separată pe fiecare nivel sunt doar câteva elemente discrete ale modernității într-un decor care păstrează farmecul unei locuințe tradiționale săsești.

Iar proprietatea beneficiază de un adevărat bonus: în aceeași curte există o casă complet separată, cu o suprafață de peste 200 de mp, dispuși pe două niveluri. Construită în 1973, locuința este complet modernizată și utilată.

Impresionant este și terenul pe care se află proprietatea. Întins pe o suprafață de 1826 de mp, acesta este compus din două părți distincte: o curte în bună măsură pietruită, mărginită de plante ornamentale, și o grădină terasată cu pomi fructiferi. Zonele sunt despărțite prin ziduri masive care potențează aspectul de fortificație al proprietăților tipic săsești.

În plus, locația, cuvântul cheie în imobiliare, este una deosebită. Proprietatea se află în centrul orașului Codlea, la 15 kilometri de Brașov și la numai 5 kilometri de viitorul aeroport din Ghimbav. Din curtea casei săsești poate fi admirat masivul Postăvaru, iar proximitatea drumului național DN1 o face o excelentă alegere pentru cei pentru care mobilitatea este o prioritate.

Casa de licitații Artmark Historical Estate a scoas proprietatea la vânzare cu un preț de pornire de 450.000 de euro. Casa are o valoare estimată la 500.000 – 550.000 de euro.