Vladimir Beliș este de părere că date fiind evoluția chimică și variațiile genetice pe care le suferă Covid-19, este vorba despre prelucrare de laborator.

„Înclin. Fără să am nicio dată certă. Sunt niște elemente care diferențiază foarte mult toate epidemiile date de virus cu cel de acum. Care a fost scopul pentru care a fost creat sau pur și simplu ceva experimental, urmat de o scăpare din laboator, asta ar fi un scenariu plauzibil pentru mine.

Mă intrigă această evoluție acută și greu de stăpânit, în pofida unor cercetări destul de intense care se fac pe plan mondial. Și al doilea este faptul că formele clinice sunt atât de diverse. Adică sunt forme asimptomatice, ceea ce nu e chiar ușor de observat în natură, forme medii și forme foarte grave, care afectează diverse organe”.

El a respins inexistența COVID-19.

„Ultima variantă, că virusul nu există, se exclude. Eu l-aș pune în categoria de foarte grav. Numărul imens de cazuri și de victime mă face să cred că e ceva foarte grav și serios”, a afirmat Beliș.

De ce a crescut numărul de infectări

Măsurile de restricție din țara noastră au fost justificate, la fel și cele de relaxare, spune profesorul Beliș. Și, totuși, măsurile de relaxare au dus la creșterea dramatică a numărului de infectări fiindcă oamenii nu respectă regulile.

„Faptul că întâi s-a discutat intens și apoi a fost o perioadă mai calmă a discuțiilor este explicabilă. În momentul în care s-a declanșat această epidemie, a avut loc o campanie de restrângere a circulației și de luarea unor măsuri restrictive care au dus, fără discuție, la faptul că imediat după relaxare a apărut un al doilea val. Sunt lucruri care nu pot fi dezlegate? Au fost măsuri destul de restrictive. La noi în țară nu au fost probleme față de celelalte țări europene. Era normal să se ajungă la relaxare pentru că lumea suportă o lună, două, trei, dar e greu să suporți mai mult. În același timp, se constată o legătură de cauzalitate între aceste relaxări și creșterea exponențială a numărului de infectări. Am vorbit cu prieteni din străinătate și cu sora mea care e în Franța. La ei sunt deschise restaurantele”.

Medicul Vladimir Beliș a explicat la Antena 3 ce crede că a crescut numărul de infectări.

„Nu e vorba de o greșeală. Faptul că noi am avut niște măsuri restrictive dure nu mi se pare exagerat. Văd că au fost benefice din punct de vedere al răspândirii virusului la noi în țară. Nu pot să reproșez nici faptul că după câteva luni de restricții s-a dat drumul la câteva măsuri de relaxare. Și totuși, asta a dus la numărul mare de cazuri fiindcă lumea a și exagerat. Măsurile de relaxare au fost raționale, după o perioadă atât de grea. Dar felul în care se comportă lumea la noi a dus la agravarea situației. Lumea nu înțelege importanța distanțării sociale și a purtării măștii”, a punctat el.