Fostul conducător comunist al Belarus, Stanislav Şuşkevici, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în care denunţă umilinţa la care este supus, indicând că, în prezent, are o pensie în valoare de exact un dolar, relatează vineri publicaţia locală Narodnaia Volea.

După demisia sa în 1994, Consilul Suprem de la Minsk i-a stabilit o pensie acceptabilă, spune el, explicând că, în anul 1997, printr-un decret al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pensia sa a fost redusă la 3.200 de ruble belaruse, exact un dolar, la cursul actual.

Şuşkevici a denunţat „bătaia de joc” şi „umilinţa” la care este supus în ulimii ani de actualele autorităţi belaruse. El a încercat să conteste decizia prin care i s-a redus pensia, dar fără succes, întrucât decretul preşedintelui Lukaşenko poate fi invalidat doar de Curtea Constituţională la cererea unui reprezentant al autorităţilor şi nu a unei persoane fizice.

Între 1991-1994, Şuşkevici a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem al Belarus. În această calitate, el a semnat în 1991 la Belovejskaia Puşcea acordul de dezintegrare a URSS, împreună cu defunctul preşedinte rus Boris Elţin şi fostul lider ucrainean Leonid Kravciuk. După demisia sa, Şuşkevici l-a criticat în repetate rânduri pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Belarus din 1994.

SURSA: Agerpres