Cei 700 de milioane de dolari vor fi utilizaţi pentru extinderea producţiei de vehicule electrice şi hibride. 

Anunţul vine după ce preşedintele ales Donald Trump a ameninţat că va impune taxe masive celui mai mare producător din SUA, General Motors, pentru că fabrică unele modele Chevrolet Cruze în Mexic. 

În decembrie, directorul general al Ford, Mark Fields, anunţa că firma îşi continuă planurile privind mutarea producţiei de automobile mici din Michigan (SUA) în Mexic, în ciuda recentelor ameninţări ale preşedintelui ales, Donald Trump, privind impunerea unor tarife companiilor care îşi mută activitatea în afara ţării. 

În Mexic, salariile sunt cu 80% mai scăzute decât în SUA. 

Preţul de pornire pentru modelul Focus este de 16.775 dolari, mai puţin de jumătate decât preţul mediu plătit de consumatorii americani pentru vehiculele noi. 

"Întotdeauna trebuie să începem cu consumatorul. Clientul cere un anumit nivel al preţului şi a valorii pe acel segment şi este important pentru noi, ca firmă, să avem succes financiar cu acel produs", a declarat Fields, într-un interviu acordat AP. 

Acesta a dat asigurări că nu va fi pierdut niciun loc de muncă în SUA, iar fabrica din Michigan va produce două noi modele. 

"Dacă lucrezi în acea fabrică, ai acum mai multe asigurări legate de locul de muncă deoarece vor veni două noi produse, în loc de unul", a explicat şeful Ford. 

Recent, Trump a ameninţat că va impune un tarif de 35% companiilor care construiesc noi fabrici peste hotare şi vând produsele în SUA. 

Fields a declarat că tarifele nu pot fi impuse companiilor individuale, ci doar întregului sector, astfel încât vor afecta toată industria auto. 

Alţi producători auto care exportă în SUA vehiculele produse în Mexic sunt Nissan, General Motors, Fiat Chrysler şi Toyota. 

Întrebat dacă este îngrijorat de ameninţările privind impunerea unor tarife, Fields a răspuns: "Desigur. Întotdeauna analizăm riscurile şi oportunităţile". 

Şeful Ford şi-a exprimat, însă, optimismul că politicile de stimulare a creşterii anunţate de Trump vor ajuta industria auto: "Credem cu tărie că vor prevala politicile corecte deoarece cred că toţi împărtăşim aceleaşi obiective: Vrem o economie americană solidă şi vom continua să ne aducem contribuţia la realizarea acestui obiectiv". 

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent şi pe piaţa din România. 

AGERPRES