Interesul din partea fondurilor speculative a determinat marile bănci elene să facă lobby la Guvern pentru accelerarea reprivatizării sectorului bancar, afectat de criza datoriilor şi de cei şase ani de recesiune.

John Paulson a declarat publicaţiei ‘Financial Times’ că fondul său deţine participaţii importante în Piraeus Bank şi Alpha Bank.

‘Ambele sunt acum bine capitalizate şi se îndreaptă spre redresare, cu o conducere competentă’, a afirmat miliadarul american.

Publicaţia britanică susţine că printre fondurile care investesc semnificativ în băncile elene se află: Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital şi Och-Ziff.

În ciuda climatului dificil din Grecia, profitabilitatea celor patru bănci de importanţă sistemică s-a îmbunătăţit în primul semestru din acest an, beneficiind de costurile de finanţare mai scăzute şi de scăderea creditelor neperformante.

Reducerile de costuri în urma recentelor achiziţii, împreună cu o scădere suplimentară a costurilor de finanţare şi o încetinire a deteriorării calităţii activelor, ar putea îmbunătăţi profitabilitatea băncilor pe plan intern în 2013 şi 2014, apreciază analiştii.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres