Jaful de la Fondul National de Investitii a fost ilesnit de faptul ca administratorul – SOV Invest – nu a angajat o societate de depozitare dupa ce a fost reziliat contractul cu Banca Agricola. Astfel, plasamentele fondului, valoarea reala a activului si a titlului de participare erau cunoscute doar de conducerea SOV Invest. Escrocii si-au facut de cap si pentru ca membrii consiliului de icredere, care ar fi trebuit sa vegheze la gestionarea corecta a banilor investitorilor, fie au dormit, fie s-au facut ca ploua. Consecinta este vizibila: investitorii la FNI marsaluiesc acum pe strazile Capitalei si ale altor orase i cautarea dreptatii.
Dupa prabusirea FNI, multi dintre investitorii la celelalte fonduri
s-au itrebat cita icredere mai pot avea i cei carora le-au icredintat banii. Raspunsul tine nu numai de cunoasterea plasamentelor fondului, ci si (sau mai ales) de cunoasterea societatii de depozitare si a membrilor consiliului de icredere. Depozitarul este cel care stie i orice moment, cu exactitate, unde este plasat fiecare banut; de asemenea, calculeaza valoarea titlului de participare si raspunde pentru corectitudinea calculului.
Membrii consiliului de icredere sunt cei pe care investitorii ii aleg pentru a-i reprezenta i relatiile cu administratorul si carora le pot cere socoteala daca nu le sunt aparate interesele.
Nici o companie care tine la renumele sau nu si-l va risca acceptind sa presteze servicii de depozitare pentru un fond la care lucrurile sunt putrede sau al carui administrator face plasamente dubioase. Nici o persoana care tine la prestigiul sau nu-l va risca acceptind sa faca parte din consiliul de icredere al unui fond prost administrat.
Toti administratorii de fonduri mutuale au ales ca societati de depozitare banci comerciale. ABN Amro Bank si Banca Romina pentru Dezvoltare sunt preferatele administratorilor, adjudecind-si patru si respectiv cinci contracte de depozitare.
Membrii consiliilor de icredere ale fondurilor sunt prezentati i tabelul de mai jos. Trebuie mentionat ca administratorul Fondului de Investitii Gelsor a demarat procedura de convocare a adunarii generale a investitorilor pentru schimbarea componentei consiliului de icredere.