Astfel, în 2012 este estimată o valoare a creditelor bugetare necesare finanţării nerambursabile din Fondul pentru mediu, acordată sub forma primei de casare în cuantum de 3.800 lei, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi, mai puţin poluante, în schimbul predării spre casare a unui număr de 30.000 de autovehiculelor uzate.

În conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, MMP supune, începând din 20 ianuarie, dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 al Fondului pentru Mediu, al AFM, precum şi lista proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului finanţate din Fondul pentru Mediu în anul 2012.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii, propuneri şi sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, respectiv până la data de 30 ianuarie 2012.

Conform documentului, în cazul Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, creditele bugetare alocate pentru acest an se ridică la 114 milioane de lei.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat că Programul ‘Rabla’ va reveni, cel mai probabil, în luna februarie, în aceleaşi condiţii ca în 2011.

"Programul ‘Rabla’ va continua în acest an. Noi deja am început demersurile. Va continua în aceeaşi formă şi se va păstra legătura cu acele REMAT-uri partenere care vor primi maşinile. Sper ca în luna februarie să pornim, din nou, programul ‘Rabla’ în aceleaşi condiţii, adică 3.800 de lei un voucher pentru o maşină mai veche de zece ani predată", a afirmat Borbely.

Din datele oficiale ale MMP reiese faptul că Programul ‘Rabla’, alături de ‘Casa Verde’, şi alocările financiare pentru domeniul împăduririlor şi cel al apărării împotriva inundaţiilor au reprezentat punctele importante ale ministerului.

Astfel, anul trecut, a fost alocată, în două etape, suma de 456 milioane lei pentru scoaterea din uz a 120.000 de autovehicule.

La data de 19 decembrie 2011, au fost casate 116.641 de autovehicule, iar pe baza tichetelor au fost achiziţionate 39.216 maşini noi, din care 15.005 din industria autohtonă.
SURSA: Agerpres