Potrivit statisticilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), tranzacţiile cu acţiuni pe primele cinci luni din acest an s-au cifrat la 4,5 miliarde lei. Statisticile includ şi tranzacţia excepţională, care a fost o tranzacţie-record, prin care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a marcat exitul din BRD, vânzând pe 23 februarie 5% dinacţiunile băncii pentru suma de aproape 455 milioane lei.

Excluzând această tranzacţie excepţională, rezultă că rulajele cu acţiuni de la BVB s-au cifrat la puţin peste 4 miliarde lei, fiind împărţite în mod aproape egal între Fondul Proprietatea şi restul pieţei.

Cu alte cuvinte, listarea Fondului Proprietatea a prilejuit dublarea lichidităţii pe piaţa de acţiuni administrată de Bursa de Valori Bucureşti. Şi asta în condiţiile în care Fondul Proprietatea are mai puţine şedinţe de tranzacţionare decât restul acţiunilor, mai exact, primele sesiuni din ianuarie.

Totodată, interesul crescut al investitorilor străini pentru Fondul Proprietatea s-a transferat într-o anume măsură şi pe alte câteva acţiuni de la BVB. Cu doua sau trei excepţii, Fondul Proprietatea a fost de departe cel mai lichid emitent în fiecare şedinţă de la listare încoace.

La finalui şedinţei din 31 mai, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au închis la cotaţia de 0,4860 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 6,7 miliarde lei, cu 60% (circa 10 miliarde lei) sub activul net de la sfârşitul lunii aprilie.