În cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicaţiilor, Lucian Şova, a convocat o întâlnire cu delegaţia FP, acţionarul minoritar al Companiei Naţionale 'Poşta Română' (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele acţiuni desfăşurate pentru capitalizarea operatorului naţional de servicii poştale şi a face un ultim efort în atragerea Fondului în procesul de capitalizare. 

"Discuţiile de astăzi (miercuri, n.r.) au eşuat. Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al FP, a propus ca alternativă la capitalizare, insolvenţa companiei, în ciuda eforturilor statului român de a investi 170 milioane de lei în capitalizarea CNPR şi a faptului că anul acesta compania va încheia pe profit net. Propunerea FP a fost respinsă cu fermitate de ministrul Comunicaţiilor, Lucian Şova, care susţine că redresarea Poştei Române va fi făcută în ciuda obstrucţionărilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua. De asemenea, Lucian Şova precizează că FP dă dovadă de lipsă de proactivitate, inclusiv în susţinerea intereselor acţionarilor săi", se arată în comunicatul citat. 

Fondul Proprietatea a dat în judecată compania "Poşta Română", în luna octombrie, pentru că schimbase trei membri ai Consiliului de Administraţie, dar CNPR a câştigat în instanţă procesul cu acţionarul său minoritar. Ministerul de resort subliniază faptul că FP contestase schimbarea membrilor CA, deşi niciunul dintre cei înlocuiţi nu era din partea Fondului. 

MCSI susţine că, în bugetul de stat, a fost alocată suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, ca aport al statului, proporţional cu cota de participare deţinută, iar ceilalţi acţionari pot participa la majorarea capitalului social proporţional cu propria cotă de participare. 

"Suntem foarte hotărâţi să apărăm interesul statului în companiile pe care le deţinem. Nu voi permite nicio neglijenţă din partea managementului companiilor din subordinea MCSI, neglijenţă care se poate transforma în avantaj pentru competiţie", a declarat ministrul Lucian Şova. 

La rândul său, directorul general interimar al companiei, Elena Petraşcu, a menţionat că instituţia se află în plin proces de revizuire a necesităţilor de dotare, adaptate realităţilor concrete şi bazate pe pachetul de produse cu care Poşta Română a intrat pe piaţă. 

Tot în cursul zilei de miercuri, 13 decembrie, ministrul Lucian Şova s-a întâlnit cu o delegaţie a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu care a discutat despre un program de finanţare pentru Poşta Română. În acest context, s-a stabilit începerea unor demersuri pentru noi linii de finanţare pentru companie, la care vor contribui şi alţi finanţatori instituţionali şi comerciali. Pentru acest lucru, ambele părţi au fost de acord să renunţe la exclusivitate, astfel încât să poată fi deschise discuţii şi cu alţi finanţatori. 

Poşta Română este deţinută de statul român, prin MCSI în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea, în proporţie de 25%.