47,4% dintre computerele personale din România sunt vulnerabile la atacuri informatice deoarece nu rulează cea mai recentă versiune de Winamp. Astfel, toate variantele media player-ului mai vechi de versiunea 5.621 permit unui potenţial atacator să acceseze de la distanţă computerul victimei.

„În general, punem cauza nivelului ridicat de vulnerabilitate a sistemelor din România pe umerii pirateriei – de cele mai multe ori, crack-urile pentru software-ul piratat nu funcţionează decât pentru anumite versiuni, determinându-i astfel pe utilizatorii de software piratat să renunţe la funcţiile de autoupdate în aplicaţii“, a spus Ştefan Tănase, Senior Regional Researcher, EEMEA, Global Research and Analysis Team. „Totuşi, dacă ne uităm la TOP 3 vulnerabilităţi prezente în spaţiul cibernetic românesc, acestea sunt prezente în pachete software gratuite, indicând că motivul principal al nivelului ridicat de vulnerabilitate îl reprezintă neglijenţa utilizatorului individual, care nu întelege importanţa update-urilor, mai ales a celor de securitate“, a încheiat Tănase.

Al doilea cel mai periculos software din România ale cărui vulnerabilități pot fi exploatate este Java. Pentru a proteja computerul, este indicată utilizarea celei mai noi versiuni, care poate fi descărcată gratuit de pe website-ul Java.

Adobe Flash Player este pe locul trei în clasament, cu un set de vulnerabilităţi ce afectează versiunile mai vechi de 10.3.183.10 ale software-lui, permiţând atacuri de tip cross-site scripting în browser sau chiar obținerea controlului de la distanță asupra sistemului.

Alte pachete software gratuite asociate cu vulnerabilităţi prezente în Top 20 sunt Adobe Shockwave Player şi Adobe Reader, Apple QuickTime şi Apple iTunes, Mozilla Firefox şi Opera, Skype, BS Player sau TeamViewer. De asemenea, în lista de aplicaţii care au nevoie de update-uri pe calculatoarele utilizatorilor români mai pot fi găsite şi pachete software comerciale, cum ar fi: DAEMON Tools, Microsoft Office, Winrar sau ACDSee.