Astfel, în convocatorul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 7 iunie, Consiliul de Administraţie al Transgaz propune acordarea unui dividend de 25,22 lei pe acţiune, iar Ministerul Economiei, acţionarul majoritar, a cerut un dividend de 45,38 de lei pe acţiune. 

Aceasta ar însemna că societatea propune ca 50,8% din profit să meargă către dividende, iar restul, către investiţii, în timp ce Ministerul Economiei propune ca dividendele să însemne 91,7% din profit. 

Consiliul de Administraţie al companiei argumentează că, potrivit unui memorandum din 8 februarie 2018, reprezentanţii statului pot propune ca peste 90% din profit să fie acordat acţionarilor, însă explică faptul că „punerea în aplicare a prevederilor memorandumului poate atrage imposibilitatea Transgaz de a finanţa proiecte de dezvoltare strategice cu încadrare în termenele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare”. 

Atât statul, cât şi compania au avut aceleaşi solicitări şi la şedinţa anterioară a acţionarilor, din 27 aprilie. 

La acea dată, AGA nu a aprobat nici propunerea Consiliului de Administraţie de a se acorda un dividend de 25,22 lei pe acţiune, nici pe cea a Ministerului Economiei, privind acordarea unui dividend de 45,38 lei pe acţiune. 

AGA a solicitat societăţii convocarea în regim de urgenţă a unei noi şedinţe pe acest subiect. 

Pentru România este esențial să profite cât mai mult de gazele descoperite în Marea Neagră, care vor fi exploatate mai ales de companii străine. Rolul Transgaz este unul foarte important, în condițiile în care țara noastră trebuie să aibă capacitatea de a construi pe teritoriul său conducta de gaze care urmează să transporte cantitățile extrase în Marea Neagră. În caz contrar, România nu va avea prea mult de câștigat și în nciun caz nu va reuși să își asigure indepenedența energetică. Importurile de gaze din Rusia ar rămâne singura opțiune pentru a acoperi deficitul, în perioadele cu consum mare.