Potrivit unui nou model de calcul, FMI estimează că în 2015 subvenţiile globale la energie se vor ridica la 5.300 miliarde de dolari, mai mult de 6% din PIB-ul global, şi peste ceea ce lumea cheltuie pentru sănătate. În mod normal estimările privind subvenţiile la energie sunt de ordinul sutelor de miliarde de dolari însă autorii raportului FMI au luat în calcul şi impactul asupra sănătăţii, poluării şi consumului energetic. 

În ultimul său raport pe această temă, care datează din 2013, FMI estima că subvenţiile energetice s-au ridicat la 2.000 de miliarde de dolari în 2011, sau 2,9% din PIB-ul mondial. Însă prin includerea noilor date cu privire la pagubele produse mediului înconjurător, FMI a estimat luni că aceste subvenţii s-au ridicat la 4.900 miliarde de dolari în 2013 şi ar urma să crească la 5.300 de miliarde de dolari, sau 6,5% din PIB-ul global. 

'Aceste estimări sunt şocante. Preţurile la energie rămân mult sub nivelurile care reflectă costurile lor adevărat', a declarat economistul FMI, Vitor Gaspar. 

Potrivit raportului FMI, intitulat 'How Large Are Global Energy Subsidies', în acest an China va acorda subvenţii de până la 2.300 de miliarde de dolari, urmată de SUA cu subvenţii de 699 miliarde de dolari, Rusia, Uniunea Europeană, India şi Japonia. 

Raportul FMI vine într-un moment în care aproape 200 de state încearcă să ajungă la un acord care să combată încălzirea globală înaintea summitului din luna decembrie de la Paris. Eliminarea subvenţiilor pentru combustibili fosili şi introducerea unor mecanisme de cuantificare a preţului poluării sunt văzute drept principalele măsuri care vor împiedica încălzirea globală. 

AGERPRES