Conform datelor actualizate ale previziunilor economice, financiare şi bugetare semestriale, date publicităţii de FMI vineri, la Sao Paolo, într-un raport cu titlul "Perspective economice mondiale", ritmul reluării creşterii în 2011 cunoaşte două viteze, şi anume 2,2% pentru economiile ţărilor avansate, faţă de 6,6% pe pieţele emergente.

Pentru 2012, instituţia financiară îşi menţine perspectiva de creştere de 4,5% la nivel mondial, de 2,6% pentru economiile avansate şi de 6,4% pentru pieţele emergente.

Fondul Monetar Internaţional a diminuat perspectiva pentru SUA, referitoare la anul 2012, la 2,7%, cu două zecimi mai puţin în comparaţie cu estimările din aprilie."Creşterea economică a Statelor Unite a decepţionat", au declarat economişti din cadrul FMI, însă, au subliniat ei, situaţia este cauzată în mare parte de "unii factori conjuncturali, cum ar fi creşterea preţului la materiile prime, vremea nefavorabilă, perturbările din lanţul de producţie al industriei americane provocate de seismul din Japonia".

FMI a cerut Congresului de la Washington să ridice "imediat" plafonul legal al datoriei publice federale, în prezent prizonier al disputelor dintre parlamentarii republicani şi cei democraţi în privinţa bugetului SUA.

În schimb, "creşterea din zona euro a surprins prin vigoarea sa, susţinută de investiţii mult mai generoase în Germania şi Franţa", şi-a exprimat mulţumirea Fondul Monetar Internaţional. Pentru ansamblul zonei, FMI a majorat la 2% previziunea pentru 2011, faţă de 1,6% cât estimase în aprilie. Germania va cunoaşte în 2011 creşterea cea mai semnificativă din rândul ţărilor G7, de 3,2%, iar Franţa de 2,1%, estimare superioară celei de 2% anunţată în urmă cu câteva zile în concluziile preliminare ale unui raport anual al FMI asupra economiei acestei ţări.

Micile economii de la periferia zonei euro nu dau aceleaşi semne de sănătate. Sufocate de datoria lor publică, ele ameninţă stabilitatea sectorului bancar de pe continentul european şi chiar dincolo de aceasta, avertizează Fondul. În opinia FMI, ‘responsabilii politici trebuie să depună eforturi pentru a se înregistra progrese rapide în consolidarea sistemului financiar’, iar ocazia de a lua măsurile necesare ‘ar putea fi iremediabil pierdută’.

Pentru restul lumii, Fondul şi-a menţinut în general previziunile. Japonia, afectată de cutremurul de la 11 martie, va cunoaşte o contracţie de 0,7% în acest an, dar şi o revenire de 2,9% în anul viitor.

Asia continuă să se conducă în ce priveşte creşterea la nivel mondial, cu estimări identice, de 8,4%, atât pentru 2011, cât şi pentru 2012.

China va rămâne campioană a creşterii economice, cu 9,6% în 2011.
SURSA: Agerpres