Deşi băncile străine şi-au redus poziţiile externe faţă de majoritatea ţărilor din CESEE (14 din 20), amploarea reducerilor a variat semnificativ în rândul statelor.

Cele mai mari reduceri ale finanţării băncilor străine către toate sectoarele s-au înregistrat în Slovenia, Ungaria şi Croaţia, în timp ce în Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina şi Belarus s-au consemnat modificări pozitive în poziţiile băncilor.

FMI avertizează, însă, că deşi re-atragerea băncilor din regiune nu s-a intensificat, condiţiile externe de finanţare au devenit mai dificile pentru ţările din CESEE, în condiţiile creşterii costurilor cu împrumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima dată după 2009.

Cele mai afectate au fost ţările cu necesităţi mari de finanţare externă şi/sau fiscală. Unele dintre aceste ţări au înregistrat şi cele mai mari reduceri ale finanţării bancare în trimestrul al treilea.

Studiul FMI arată că cele mai mare contracţii ale creditului şi, de asemenea, cele mai mari reduceri ale finanţării băncilor străine se înregistrează în ţările cu slăbiciuni în fundamentele sectorului bancar.

Potrivit FMI, băncile din ţările care au suferit o reducere a finanţării bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croaţia, Bulgaria, România şi Ucraina) au următoarele caracteristici: deteriorare semnificativă a calităţii activelor, nivel scăzut al profitabilităţii şi dependenţă ridicată de finanţarea venită de la băncile mamă.

'Acest lucru înseamnă că reducerea finanţării externe şi contracţia creditului tind să se coreleze cu fundamente slabe ale băncilor', subliniază FMI.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2014, FMI se aşteaptă la continuarea înăspririi condiţiilor de finanţare externă pentru pieţele emergente, în condiţiile continuării înăspririi politicii monetare a Rezervei Federale americane, dar şi a viitoarelor teste de stres derulate de Banca Central Europeană în rândul celor mai mari 130 de bănci din zona euro.

De asemenea, recentele episoade de volatilitate scot în evidenţă provocările care vor persista în tranziţia la dobânzi mai mari la nivel global.

În concluzie, 2014 va fi un an cu provocări pentru ţările CESEE în condiţiile în care relansarea economică este lipsită de credite şi este susţinută în principal de exporturi.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: