În proiecțiile curente ale FMI, economia României ar urma să crească cu 1,5% în acest an și cu 3,5% anul viitor.

Asta spre deosebire de țările din Europa Emergentă, care, per total, au o estimare de creștere de 4,4%, urmată de o reducere a creșterii până la 3,4% în 2012.

Tonny Lybek, reprezentantul FMI în România, a declarat că prognoza de creștere economică, va fi revizuită.

"În cadrul viitoarei misiuni FMI în România vom revizui această cifră. Riscul este să scadă", a precizat oficialul.

Referitor la prognoza de creștere economică a României, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a precizat că, dacă nu vor exista schimbări majore în situația macroeconomică, vom avea o creștere de doar 2% anul viitor, pe care, însă, nu ne-o putem permite cu ținta de deficit pe care trebuie să o atingem, de 3% din PIB. În acest context, va trebui să existe noi măsuri, deoarece ținta de deficit era bazată pe o creștere economică mai mare, a precizat Croitoru.

Potrivit oficialului BNR, o creștere economică de 2% pune noi probleme: trebuie găsite alte măsuri, dar nu pe partea de impozitare, ci ar trebui continuate reformele pe partea cheltuieli și nu în sensul reducerii acestora, ci de investiții în zone care să aducă, la rândul lor, creștere economică.

Lucian Croitoru a mai spus că, dacă situația din afara țării se va înrăutăți, România va reintra din nou în recesiune anul viitor.