Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este de acord cu continuarea investiţiilor în autostrăzi şi drumuri finanţate cu fonduri ale Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), întrucât astfel ar creşte şi mai mult deficitul bugetar, susţine ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

„FMI nu ne dă voie să continuăm investiţiile în infrastructura rutieră, pentru că mărim deficitul bugetar”, a afirmat Berceanu după întâlnirea cu delegaţia FMI.

În luna martie, autorităţile române au negociat cu FMI un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut în acordul stand-by. Guvernul va solicita însă instituţiei financiare internaţionale să accepte un deficit mai ridicat, întrucât situaţia economică s-a înrăutăţit de la momentul negocierii acordului. Oficialii FMI s-au declarat flexibili în privinţa renegocierii ţintei de deficit bugetar.

O delegaţie a FMI se află la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by cu România, în valoare de 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD va totaliza 19,95 miliarde de euro.