Un pachet financiar convingător pentru sprijinirea Greciei ar costa 20-25 miliarde de dolari, potrivit estimărilor experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), citate de cotidianul francez Le Monde, transmite Reuters.

Comisarul european pentru Economie şi Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, se opune ideii ajutorului de la FMI, iar preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, consideră că un astfel de ajutor pentru Grecia ar reprezenta o „umilinţă”, potrivit Le Monde. Totuşi, anumiţi lideri din zona euro susţin păstrarea acestei opţiuni.

Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat, joi, că instituţia financiară este gata să împrumute Grecia dacă i se va cere.

„Experţii FMI estimează că ar fi necesară o sumă de 20-25 miliarde de dolari pentru a reasigura pieţele privind soliditatea unui program de sprijinire a Greciei”, scrie Le Monde. Cotidianul a citat un expert neidentificat al Fondului care a spus: „Nu vedem Parisul alocând trei miliarde de euro pentru a sări în ajutorul Atenei, iar Berlinul ar avea probleme similare”.

Oficiali importanţi ai Uniunii Europene şi Băncii Centrale Europene au declarat, în ultimele săptămâni, că FMI nu ar fi ce mai potriovită soluţie pentru program de sprijinire a Greciei.

SURSA:Mediafax