De la declanşarea crizei, băncile centrale din mai multe ţări bogate, în special Rezerva Federală americană şi Banca Central Europeană, au demarat politici monetare care combină scăderea la zero a dobânzilor de bază cu achiziţionarea de active, în ideea de a injecta lichidităţi şi a evita o restrângere a creditului.

Într-un raport publicat în avanpremiera perspectivelor economice mondiale, FMI cere băncilor centrale să acţioneze cu prudenţă atunci când vor anunţa o revenire la normalitate.

‘Odată ce condiţiile economice vor permite retragerea stimulentelor monetare, pieţele ar putea anticipa că băncile centrale vor trece de la cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale la vânzarea lor. Astfel de aşteptări ar putea conduce la creşterea semnificativă a randamentelor’, avertizează FMI. ‘De acea va fi important ca înaintea înăspririi politicii monetare, băncile centrale să comunice circumstanţele în care va avea loc înăsprirea şi să clarifice că înăsprirea nu înseamnă automat vânzarea de obligaţiuni’, adaugă FMI.

Potrivit raportului FMI, Rezerva Federală americană şi Banca centrală a Japoniei deţin în prezent 10% din obligaţiunile emise de guvernele lor în timp ce 5% şi respectiv 6% din obligaţiunile spaniole şi italiene se află la Banca Central Europeană.

FMI susţine că politica monetară ar trebui să rămână una stimulativă până când revenirea economică este bine consolidată, dar a adăugat că factorii de decizie trebuie să rămână vigilenţi la existenţa unor potenţiale ameninţări la adresa stabilităţii financiare.

SURSA: Agerpres