"Ultimii ani au fost deosebit de dificili în multe locuri ale lumii. Iar în ultimele luni, situaţia devenise chiar sinistră", a declarat Lagarde. "Totuşi, astăzi vedem semne de stabilizare, semne că politicile aplicate dau roade. Condiţiile de pe pieţe s-au relaxat, iar ultimii indicatori economici încep să se amelioreze, inclusiv în Statele Unite", a adăugat ea.

Şefa FMI a salutat progresele importante obţinute odată cu reafirmarea sprijinului pentru Grecia din partea FMI şi a partenerilor europeni.

"Ca urmare a acestui efort colectiv, economia lumii nu se mai află pe marginea prăpastiei şi avem motive să fim mai optimişti", a subliniat şefa FMI.

Ea a atras atenţia, însă, că mai există "deficienţe economice şi financiare majore de înfruntat", cum ar fi fragilitatea continuă a sistemelor financiare, o datorie publică şi privată prea puternică în numeroase economii dezvoltate sau preţul foarte ridicat al petrolului.

Pe de altă parte, Lagarde a apreciat că, pe viitor, China trebuie "să continue reorientarea motoarelor creşterii sale economice dinspre investiţii şi exporturi spre consumul intern", îndeosebi pentru a repartiza mai corect roadele creşterii economice.
Sursa: Agerpres