Într-un raport de etapă cu privire la împrumutul acordat acestei ţări în februarie 2010, FMI a coborât uşor previziunile cu privire la producţia de petrol pentru acest an.

FMI contează astfel pe 2,75 milioane de barili pe zi în 2011, faţă de 2,8 milioane de barili conform previziunilor din octombrie. În 2010 FMI estima că producţia de petrol irakiană este de 2,35 milioane de barili pe zi.

Pe termen lung această producţie, care asigură peste 90% din banii statului, are mici şanse de a atinge volumul de 13 milioane de barili pe zi vizaţi până în 2017.

Pentru FMI, nu au fost îndeplinite toate condiţiile pentru ca producţia irakiană de petrol să atingă volumul dorit, chiar dacă Irakul este pe locul doi după Arabia Saudită în ceea ce priveşte rezervele descoperite de petrol cu 143 de miliarde de barili.

Chiar dacă aceste obiective de producţie vor fi realizabile pe termen lung şi foarte lung, principalele riscuri pentru anii imediat următori sunt legate de deficienţele infrastructurii de exploatare şi exportare.

În acest context Fondul a stabilit două proiecţii, una ideală în care Irakul va ajunge să depăşească 10 milioane de barili pe zi, în 2016, şi una ‘prudentă’ în care limita de 5 milioane de barili pe zi nu va fi atinsă până în 2017.