Într-un raport publicat înaintea reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, care vor avea loc săptămâna viitoare la Washington, Fondul susţine că analizele sale cu privire la cheltuielile de consum şi gradul de îndatorare al gospodăriilor arată că economiile beneficiază în primii doi-trei ani după ce gospodăriile şi-au majorat gradul de îndatorare, după care riscurile încep să se acumuleze. După ce creşterea devine dependentă de datoriile gospodăriilor durează doi-trei ani până când se declanşează o criză financiară, se arată în raportul FMI privind stabilitatea financiară globală, publicat marţi. 

Potrivit analizelor efectuate de economiştii FMI, gradul de îndatorare a gospodăriilor a crescut constant în deceniul care a urmat crizei financiare globale din 2008, iar nivelul mediu de îndatorare a gospodăriilor din economiile avansate a urcat de la 52% din PIB în 2008 la 63% din PIB anul trecut. În cazul economiilor în curs de dezvoltare nivelul de îndatorare al gospodăriilor este mai mic, dar a crescut de la 15% din PIB în 2008 la 21% din PIB anul trecut. 

Economiştii FMI au ajuns la aceste cifre după ce au analizat 80 de economii avansate şi în curs de dezvoltare care au înregistrat creşteri economice pe termen scurt, urmate ulterior de creşterea pericolelor.

"Un grad mai mare de îndatorare a gospodăriilor este asociat cu o probabilitate mai mare a unei crize bancare, în special atunci când datoria este deja mare, precum şi cu un risc mai mare de scădere a preţului acţiunilor băncilor" se arată în raportul FMI. 

Prin împrumuturi, gospodăriile pot cumpăra bunuri şi servicii, stimulând consumul şi gradul de ocupare, precum şi creşterea preţului caselor şi acţiunilor băncilor, ceea ce duce la o expansiune a economiei. Însă raportul FMI subliniază că, după un an sau doi, această relaţie devine una negativă, pe măsură ce gospodăriile sunt puternic îndatorate, ele devin vulnerabile la şocurile negative. 

FMI va prezenta săptămâna viitoare la Washington noile sale prognoze macroeconomice globale cu ocazia Adunării anuale, care se va desfăşura în perioada 10-15 octombrie şi va reuni principalii lideri ai economiei mondiale.

AGERPRES