Conform datelor Eurostat, Grecia înregistra anul trecut cel mai ridicat nivel al datoriei din UE (177,1%), depăşind cu mult plafonul de 60% din Produsul Intern Brut cerut de Uniunea Europeană. 

Grecia trebuie să prezinte planuri credibile de reformă, care nu pot fi construite numai pe promisiunea majorării veniturilor din taxe, a explicat oficialul FMI, într-un interviu acordat revistei franceze 'Challenges'.

Lagarde a dat asigurări că nu doreşte ca Grecia să părăsească zona euro şi nu crede într-o 'explozie' a zonei euro. 

'Nu poţi construi un program numai pe promisiunea îmbunătăţirii colectării taxelor, aşa cum am tot auzit în ultimii cinci ani, dar cu rezultate nesemnificative', a declarat şeful FMI. 

Miercuri seară va avea loc la Bruxelles o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro pentru a evalua propunerile Greciei înainte de summitul crucial al UE de joi şi de vineri de la Bruxelles, în cadrul căruia va fi abordată şi chestiunea datoriei Greciei. 

În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârşitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: