Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că va amâna aprobarea unei noi tranşe, de 3,8 miliarde dolari, din împrumutul de 16,4 mld. dolari acordat Ucrainei până când autorităţile de la Kiev vor renunţa la o lege votată săptămâna trecută de parlament prin care sunt majorate salariile şi pensiile.

„Misiunea FMI aşteaptă sprijinul autorităţilor, inclusiv asigurarea că legea pensiilor şi salariilor, care nu este conformă cu obiectivele autorităţilor, va fi respinsă prin veto”, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale, citat de Reuters.

Creştere de 20%

Parlamentul a aprobat săptămâna trecută o lege prin care majorează cu peste 20% salariul şi pensia minimă până la sfârşitul anului viitor. Premierul ucrainean, Iulia Timoşcenko, a declarat că legea va reprezenta „o bombă atomică plasată sub finanţele statului”. Actul normativ poate fi respins de şeful statului, Victor Iuşcenko.

FMI a precizat că situaţia economică şi financiară a Ucrainei s-a stabilizat, mulţumită programului convenit cu autorităţile. Fondul a împrumutat Ucrainei 16,4 miliarde de dolari pentru a susţine statul în faţa crizei economice.

SURSA:Mediafax