Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), băncile occidentale şi-au redus poziţiile externe faţă de ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est cu 0,3% din PIB în trimestrul al treilea al anului trecut, după o scădere de 0,1% din PIB în trimestrul al doilea, iar dacă se exclud Rusia şi Turcia poziţiile externe ale băncilor au scăzut cu 0,4% din PIB, o reducere similară cu cea înregistrată în trimestrul precedent. În cazul României, băncile occidentale şi-au redus poziţiile externe cu 0,5% din PIB în trimestrul al treilea, după o scădere de 0,3% din PIB în trimestrul al doilea.

Avansul creditului în regiune a scăzut în trimestrul al treilea din 2014 dar a rămas pozitiv în luna noiembrie 2014. Creşterile au fost concentrate în mare parte în Turcia (18%), Rusia (12%) şi Polonia (5%).

În România, creditarea a scăzut atât în cazul împrumuturilor către gospodării cât şi către companii, însă reducerea a fost mult mai mică decât în Ucraina (minus 14 procente), Bulgaria (minus 7,7 procente) şi Serbia (minus 6,4 procente).

Ritmul de creştere al depozitelor a încetinit în 2014 (inclusiv în T3) dar a continuat să depăşească declinul finanţării băncilor străine pentru majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, exceptând Ucraina, Croaţia, Letonia şi Ungaria. Cu toate acestea, având în vedere creşterea creditelor neperformante şi înăsprirea condiţiilor de creditare, cele mai recente sondaje arată că îmbunătăţirea condiţiilor generale de creditare a încetinit în T3.

Iniţiativa de la Viena a fost creată la începutul anului 2009 ca o platformă public-privată destinată asigurării unui nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru băncile occidentale şi diviziile lor din Europa Centrală şi de Sud-Est. Iniţiativa a fost relansată sub denumirea 'Vienna 2' în luna ianuarie 2012 ca răspuns la creşterea riscurilor pentru regiunea CESEE provenite din partea zonei euro.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: