Misiunea FMI a anunţat, în prima evaluare de după finalizarea programului de asistenţă financiară, în luna mai, că deficitul bugetar ar putea ajunge anul viitor la 3,4% din PIB, depăşind ţinta Guvernului de la Lisabona, de 2,7% din PIB.

'Bugetul pe 2015 nu este în conformitate cu angajamentele din actualul cadrul fiscal pe termen mediu. În timp ce consolidarea fiscală trebuie să rămână prioritară, eforturile de consolidare fiscală ar putea fi oprite anul viitor', se arată în raportul FMI.

Creşterea estimată de FMI pentru Portugalia, de 0,8% în 2014 şi de 1,2% în 2015, este sub prognoza Guvernului de la Lisabona.

În raportul de stabilitate financiară publicat recent de Banca Centrală a Portugaliei se arată că deşi s-a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a exporturilor şi s-a reuşit reducerea deficitului bugetar, economia încă rămâne fragilă iar autorităţile trebuie să adopte măsuri pentru relansarea economiei.

Guvernul Portugaliei a solicitat, în aprilie 2011, asistenţă financiară în valoare de 78 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI. În mai 2014, Portugalia a anunţat că va ieşi din programul de asistenţă financiară fără a cere o linie de credit preventivă.