Fondul Monetar Internaţional (FMI) va revizui, probabil, în scădere prognoza economică pentru unele state din regiunea Balcanilor, chiar dacă se aşteaptă să modifice în sens pozitiv estimările pentru economia mondială, a declarat, joi, directorul general adjunct al FMI, Murilo Portugal.

Îmbunătăţirea situaţiei economice va avea probabil un ritm mai redus în Europa şi regiunea Balcanilor, a spus Portugal într-un interviu acordat Reuters.

„Regiunea aceasta a fost afectată puternic de criză, iar datele din Europa pentru primul trimestru au fost mai slabe decât aşteptările, astfel că, în anumite state europene vom fi nevoiţi să revizuim în scădere prognoza pentru 2009”, a precizat oficialul FMI, prezent la Belgrad pentru aniversarea a 125 de ani de la înfiinţarea băncii centrale a Serbiei.

În cazul economiei mondiale, directorul general adjunct al FMI se aşteaptă la o revizuire în sens pozitiv a prognozei privind declinul economiei mondiale cu 1,3% în 2009, ca urmare a temperării scăderii producţiei şi a îmbunătăţirii condiţiilor pe pieţele financiare.

„Situaţia economiei mondiale este un pic mai bună decât în aprilie, când am publicat ultima prognoză pentru economia mondială”, a adăugat el.

FMI trebuie să publice următoarele estimări privind economia mondială în toamnă.

Fondul a împrumutat 157 de miliarde de dolari de la mijlocul anului 2008 şi până în prezent, de zece ori mai mult decât în 2007, pentru a sprijini statele care se confruntă cu probleme financiare.

SURSA: Mediafax